Puszysty sernik wiedeński - coś słodkiego na święta

Puszysty sernik wiedeński

1 kg tłustego, doskonale zmielonego białego sera (idealnie nadaje się do tego twaróg sprzedawany w wiaderkach),
10 jajek,
25 dag masła,
2 szklanki cukru pudru,
2 kopiate łyżki mąki krupczatki,
opakowanie budyniu waniliowego,
opakowanie cukru waniliowego,
szklanka rodzynek,
szklanka żurawiny,
garść smażonej skórki pomarańczowej,
do formy: tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do posypania.

Przepis:
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, po 1 żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy partiami ser i, nadal ucierając, przesiewamy przez sito mąkę i budyń. Na końcu rozkładamy pianę ubitą z 5 białek i mieszamy. Do utartej, pulchnej masy wrzucamy bakalie. Całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80 minut w temp. 180oC. Sernik jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni, a boki będą lekko odstawać od formy. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze przez ok. 15 minut w środku, po czym wyjąć i całkowicie ostudzić.

Przy ucieraniu ciasta radzę wziąć największą z możliwych posiadanych misek - masy jest naprawdę dużo.
Do tego dobry mikser, dobra łopatka i nie ma siły, żeby sernik wyszedł nie taki, jaki ma być.
Ważna sprawa: po wyjęciu go z piekarnika naprawdę dobrze ostudzić. Trochę cierpliwości, a sernik będzie tak puszysty jak chmurka.


Smacznego